
Testul WISC pentru evaluarea inteligenței la copii
Copilul tău se plictisește la școală, dar manifestă o curiozitate avidă ?
WISC cel mai reputat test international pentru descoperirea abilitatilor cognitive pentru copii de la 6 ani la 16 ani si 11 luni, ar putea oferi răspunsuri.
Familia este cea preocupată pentru identificarea copiilor supradotați. Și pentru aceasta este necesar să ai instrumente adecvate. Este recomandat să ne ferim în a crede că un copil supradotat este neaparat premiant sau olimpic. Dimpotrivă, ajung să manifeste comportamente nocive, să devină agresivi, dintr-o profundă frustrare sau foarte timizi, să irite adulții, să își enerveze profesorii pentru că, având nevoie de altceva, nu găsesc nimic captivant, nu au nicio provocare.
Scala de Inteligenţă Wechsler pentru Copii –este un instrument clinic, administrat individual cu un psiholog autorizat și oferă scoruri compozite care reprezintă funcţionarea intelectuală în domenii cognitive specifce (ex. Indicele de Înţelegere verbală, Indicele Raţionamentului perceptiv, Indicele Memoriei de lucru şi Indicele Vitezei de procesare), dar oferă şi un scor compozit care reprezintă abilitatea intelectuală generală a copilului (ex. Coefcientul de inteligenţă total).
Cea mai utilizată măsură a abilităţilor cognitive ale copiilor şi adolescenţilor disponibilă în România şi etalonată pe un eşantion reprezentativ de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 16 ani
- Administrare: Creion-hârtie
- Structură: 10 subteste obligatorii şi cinci subteste suplimentare
- Timp de administrare: 60-90 minute
- Scoruri: Coeficient de inteligenţă total, patru indici cognitivi şi scoruri standard pe subscale
- Vârsta: 6:0–16:11 ani
- Norme pe eşantion reprezentativ de copii din România: Etalon pe vârste, scoruri pe indici cognitivi, coeficient de inteligenţă total între 60 şi 140
Bazată pe teorii recente din domeniul psihologiei cognitive este susţinută de cercetări clinice şi rezultate ale analizelor factoriale, WISC-IV oferă o măsură a funcţionării intelectuale generale (CIT), respectiv permite analiza a patru indici cognitivi:
- Indicele Înţelegerii verbale
- Indicele Raţionamentului perceptiv
- Indicele Memoriei de lucru
- Indicele Vitezei de procesare
În plus faţă de subteste şi scorurile compozite oferite de indici, mai este posibilă calcularea unor scoruri adiţionale procesuale, care oferă informaţii detaliate despre performanţa copilului. Nu este nevoie de proceduri de administrare suplimentare pentru a obţine aceste scoruri procesuale.