Servicii psihologice

Servicii integrate pentru sănătatea ta

cuplu la psiholog

Psihologia cuplului

Alegerea partenerului- destin sau întâmplare ? 

Un moment esențial  îl reprezintă alegerea partenerului, cu implicații profunde în constituirea unui parteneriat erotic bazat pe cunoașterea și satisfacerea dorințelor, nevoilor și așteptărilor fiecărui partener deopotrivă. Numai într-un cuplu optim fiecare poate deveni UNU,  și doar împreună cu celălalt.

În  consilierea cuplurilor se urmărește dinamica din prezent a relației, dar mai ales dinamica identității de rol-sex din cadrul parteneriatului, a rolurilor familiale cu valoare de reper din familiile de origine a celor doi parteneri care solicită terapia de cuplu.

În general, clienții se prezintă în terapie declarând că la începutul relației funcționau cu mult mai bine decât în prezent. Evident așteptările se schimbă ulterior, de cele mai multe ori neconștientizând, ceea ce generează dificultățille care țin de asumarea unui rol nepotrivit, frustrant, în cadrul parteneriatului. Mai concret: se instaurează gherilla distructivă de cuplu.

De fapt, asumarea unui rol în cadrul relației de cuplu presupune investirea într-o identitate masculină, respectiv feminină, solid structurată și matură, precum și conștientizarea mecanismelor implicate în construirea identității cu care fiecare pornește mai mult sau mai puțin conștient pe calea alegerii partenerului.

Demers

Însoțirea clientului în procesul de conștientizare și explorare a blocajelor pe care le întâmpină. Identificarea patternurilor de alegere repetitive, a tiparelor maritale și a scenariilor de viață familială semnificativ reiterate transgenerațional. Parteneriatul/căsătoria este o relație psihologică între doi oameni conștienți, un construct sofisticat în care se metamorfozează omul de la o stare instictuală, printr-un proces continuu de conștientizare de sine (purtător de crize și zguduiri), la transformarea instinctului în spirit. Cum nu există conștientizare fără suferință, lipsa de unitate, de aliniere cu sine însuși generează nemulțumiri, care de regulă conduc la proiectarea motivelor asupra celuilalt din relație. De cele mai multe ori, chiar această atmosferă critic instalată devine condiția indispensabilă conștientizării. Astfel căsătoria/parteneriatul este potirul devenirii și maturizării noastre ca ființe perfectibile, prin fructificarea pulsiunilor, tendințelor de autocunoaștere, prin intercunoaștere. Scopul devine creșterea personală prin experiența conjugalității  și a parentalității.

Darul

Într-o relație cel mai frumos dar pe care îl poți oferi celuilalt este libertatea. Cum s-ar putea numi iubire colivia pe  care o construiești  în jurul lui și cum ai putea gusta fericirea alături de un om nefericit? Veți ajunge la ură. Când inchizi pe cineva în plasa manipulărilor, cum vei mai trăi  bucuria, chiar tu fiind cauza nefericirii lui.

Afecțiunea, de fapt, trebuie să-i dezlege pe cei doi, nu să îi lege în lanțuri suplimentare. Adică să devină eliberatoare. Să te elibereze din plasa propriului egotism și să-ți permit să trăiești experiența unei  relații libere.

consiliere psihologica cuplu

Consiliere psihologică / psihoterapie

Consilierea  Experiențială / Un potențial de abordare unificată Consilierea psihologică & Psihoterapia, c...

Ceas hipnotic in spirala

HIPNOZA ȘI TERAPIA ERICKSONIANĂ

...vocea mea te va însoți, în ea vei auzi murmurul valurilor, foșnetul frunzelor...vocea mea te va î...

angajat stresat, cu multe atributii

EVALUARE PSIHOLOGIA MUNCII/ PERMISE PORT ARMĂ

Serviciile de psihologia muncii completează investigaţiile medicale solicitate de medicul de medicina muncii pentru &ici...